Sport på TV | NM sluttspill Ishockey | Snooker VM | Tour de Romandie | Cupen - 2. runde | Rustad IL søker juniortrener| Alle resultater

Uttak alpintlandslaget 2023-24

Lignende saker

Norges Skiforbund Alpint har tatt ut 34 utøvere med A-, B- og C-status til alpintlandslaget for sesongen 2023-2024.

Publisert 19. april 2023 i Alpint

De norske alpinistene har lagt bak seg sin beste sesong noensinne, hvor norske utøvere fikk med seg 7611 World Cup-poeng totalt. Dette er rekord for alpinlandslaget. Norge tok 16 individuelle World Cup-seiere, henholdsvis 14 for mennene og to for kvinnene, samt en seier på teamevent i World Cup-finalen i Andorra. Aleksander Aamodt Kilde vant utforcupen og kjørte inn til annenplass i World Cup-sammenlagt. Lucas Braathen vant slalåmcupen og ble nummer fire sammenlagt, mens Henrik Kristoffersen ble nummer to i både slalåm- og storslalåmcupen, samt nummer tre i sammendraget totalt. Ragnhild Mowinckel ble nummer tre i Super G-cupen og nummer seks sammenlagt totalt. Jesper Saltvik Pedersen fortsetter å slå rekorder, og hadde en sesong med sammenlagtseier i World Cup, seier i slalåm-, storslalåm- og utforcupen.

VM i Courchevel/Meribel var et av flere høydepunkter i vinter, der Maria Tviberg (individuell parallell) og Henrik Kristoffersen (slalåm) ble verdensmestere. Totalt ble Norge nest beste nasjon med ni medaljer som var klart flest av alle. I para-VM i Espot i Spania ble Jesper Saltvik Pedersen beste utøver med fire gull og én bronsemedalje.

– Vi har ved dette uttaket ønsket å tilrettelegge for å kunne ivareta gjennom lagstrukturen et tilbud slik vi kan ha slagkraftige lag som kan levere resultater på øverste nivå for begge kjønn og i alle disipliner. Det er en klar målsetting å levere på den internasjonale arenaen. Vi har veldig mange gode yngre utøvere i norsk alpinsport så det er viktig at vi kan legge til rette for å skape de beste resultatene på øverste nivået, samt sørge for ettervekst av nye talenter som skal ta skrittet opp i fremtiden, sier sportssjef i alpint i Norges Skiforbund, Claus Johan Ryste.

På Europacup-nivå fortsetter alpinlandslaget praksisen med at de som leverer på FIS-nivå skal få muligheten til å prøve seg i europacuprenn. Leverer utøverne i toppen på europacup-nivå, vil de kunne kvalifisere seg til å starte i World Cup.

Til vinteren er det ikke noe mesterskap, men terminlista inneholder mange av de store klassikere, og alt ligger til rette for en spennende sesong.
– Det er også planlagt en økning i antall renn i World Cup, og vi gir gass for å kunne være med å kjempe om pallplasseringer på kvinne- og herresiden i alle disipliner, forteller Ryste.

Fartsprosjektet som ble startet i 2021-2022 sesongen videreføres. Det er et program som har et fire-års perspektiv for tilrettelegging av kvalitativ trening og skolering av fartskultur i samarbeid med Olympiatoppen.

På begge Europacup-lagene fortsetter også alpinlandslagene med utøvere som blir invitert på ulike samlinger, både ski og barmark, for matching som tidligere, som en del av det å tilrettelegge for alpinister som skal kvalifisere seg for europacuprenn.

Jenteprosjektet videreføres med styrket bemanning og oppfølging, der målsetningen er at man treffes mer på tvers av de ulike treningsmiljøene med samlinger både på barmark og ski i tillegg til sine hjemlige opplegg. Målet med programmet til alpint, er å tilrettelegge for kvalitativ utvikling for våre unge utøvere som skal levere på Europacup-nivå i fremtiden.

Kriterier for laguttak
A-status kreves det topp 15 World Cup-rangering på startlistene (ranking) i én disiplin og minimum Ironman-poengsum på 600, og ingen trenervurdering.

B-status krever topp 30-WCSL rangering/topp 3 i EC disiplin gren, samt trenervurdering og minium Ironman-poengsum på 600

C-status er Topp 20 europacup-rangering på startlistene (ranking) i én disiplin, eller topp 40 i to disipliner, minimum en teknisk disiplin, samt trenervurdering og minimum Ironman-poengsum på 500.

Disse får tilbud om plass på alpinlandslaget (Team Telenor) for sesongen 2023-2024:

A-status, kvinner:
Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival
Kajsa Vickhoff Lie, Bærums Skiklub
Mina Fürst Holtmann, Bærums Skiklub
Thea Stjernesund, Hakadal IL

B-status, kvinner:
Maria Tviberg, Geilo IL
Inni Holm Wembstad, Asker Skiklubb
Kristin Anna Lysdahl, Asker Skiklubb

C-status, kvinner:
Pernille Dyrstad Lydersen, Kjelsås IL
Marte Monsen, Aron Sportsklubb
Andrine Mårstøl, Haugen IL
Mariel Kufaas, Tromsø Alpinklubb
Blanca Westhoff Bakke, IL Heming
Anine Thoresen, Kongsberg IF

* Uttaket er gjort av Tim Gfeller, Armin Triendl og Claus Johan Ryste. Alpinkomiteen har vedtatt uttaket.

A-status, menn:
Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL
Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb
Lucas Braathen, Bærums Skiklub (la opp som alpinist 27. oktober 2023)
Atle Lie McGrath, Bærums Skiklub
Alexander Steen Olsen, Kjelsås IL
Timon Haugan, Oppdal IL Alpint
Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub

B-status, menn:
Halvor Hilde Gunleiksrud, Bærums Skiklub
Sebastian Johann Foss Solevåg, Spjelkavik IL
Adrian Smiseth Sejersted, Stabæk IF

C-status menn:
Kaspar Kindem, Ready
Markus Nordgaard Fossland, IL Stjørdals-Blink
Eirik Hystad Solberg, Skiforeningen Stavanger
Fredrik Møller, Oppdal IL Alpint
Theodor Brækken, Ingierkollen/Rustad Slalåmklubb
Oscar Andreas Sandvik, Ready
Hans Grahl-Madsen, Fana IL
Jesper Wahlqvist, IL Heming

* Uttaket er gjort av Michael Rottensteiner, Andreas Kollenborg og Claus Johan Ryste. Alpinkomiteen har vedtatt uttaket.

Landslag para elite alpint:
A-status:
Jesper Saltvik Pedersen, Plogen Skiklubb

B-status:
Marcus Grasto Nilsson, Ready
Magnus Valø Balchen, Ready

Medtrenende:
Mathias Viljar Hansen, Svolvær Alpinklubb
Caspar Lindskov, Stabæk IF

* Uttaket er gjort av Hans Blattmann, Hege Møller og Claus Johan Ryste. Alpinkomiteen har vedtatt uttaket.

Resultater verdenscup alpint 2022-23

Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget Uttak alpintlandslaget
Alle resultater