Sport på TV | Sveits Rundt | EM friidrett Roma | Fotball EM| Alle resultater

Fem nye øvelser klare for OL i Los Angeles 2028

Lignende saker

Fem nye øvelser har fått klarsignal til de olympiske sommerlekene i 2028. Dessverre vil norske medaljehåp være små.

Publisert 16. oktober 2023 i Annet

Mandag morgen vedtok IOC at fem nye idretter får plass under OL i Los Angeles 2028.

De nye idrettene er baseball/softball, lacrosse, squash, cricket og flagg-fotball.

Norge er ingen stormakt i noen av idrettene som på verdensbasis er store.

Kort om idrettene:

Baseball/Softball
Kamper spilles av to lag à ni spillere, der lagene bytter på å spille i forsvar- og angrepsposisjon. Forsvarslaget starter spillet ved at «pitcheren» forsøker å kaste ballen slik at angrepslagets slagmann ikke klarer å treffe ballen. Poeng scores hvis slagmennene klarer å løpe rundt de fire basene.

Hovedforskjellene fra baseball er at det spilles med en større ball (som «pitches» med et underhåndskast) og et lettere balltre, samt at banen er skalert ned. Idretten er også enklere i formen enn baseball. Dette innebærer at softball egner seg bedre for ikke-aktive utøvere (for eksempel bedriftslag, parksport og nybegynnere). Da det ikke spilles baseballserier for jentelag er softball et naturlig alternativ.

Lacrosse
Lacrosse, til tider forkortet til Lax, er et lagspill med ball som først ble spilt av kanadiske urfolk allerede så tidlig som på 1200-tallet. Lacrosse spilles på en bane med omtrent samme størrelse som en fotballbane, med ti spillere på hvert lag. Spillerne er utstyrt med køller med en stram nettlomme i enden (la crosse/crossen). Nettlommen er designet for å holde, fange og kaste ballen. Det offensive formålet med spillet er å score på motstanderens mål. Det defensive målet er å beskytte sitt mål og hindre motstanderen i å ha ballen. Stick checking, kroppskontakt og posisjon er hjelpemidler for det defensive spillet. Det er tre versjoner av lacrosse: menns Lacrosse, kvinners Lacrosse og boks-Lacrosse.

Squash
Squash eller skvåsj er en innendørs racketsport. Navnet viser til den myke ballen som brukes i dette spillet.

Squash spilles vanligvis av to spillere, men også noen ganger av fire i doublekamper. Squash spilles i innendørs baner som har fire vegger, og med standardiserte racketer og en liten, hul, gummiball. Squash regnes som en meget fysisk krevende sport. Det er ikke uvanlig å forbrenne 700–1000 kilokalorier i løpet av en times spill.

Cricket
Cricket er en lagsport for to lag, hver med elleve spillere. Sporten er av engelsk opphav, og utøves med cricketball og balltre på en elliptisk gressbane. I sentrum av banen er det en avlang stripe med hardere mark, hvor storparten av spillet foregår. Målet er å score flere poeng enn motstanderen. Hvert lag har en eller to omganger hvor laget er inne og slår etter ballen for å score poeng, mens utelaget prøver å få dem ut og unngå at innelaget scorer poeng. Spillet avbrytes med en gang et lag har fått flere poeng enn det er mulig for motstanderen å oppnå, noe som ofte skaper forvirring når resultatene skal presenteres for nybegynnere.

Flagg-fotball
Flagg-fotball er en variasjon av amerikansk fotball. Den største forskjell fra amerikansk fotball er, at flagg-fotball er en sport uten kroppskontakt. Taklingene skjer ved, at forsvarerne skal prøve å få tak i flagg som er festet rundt livet på motstanderne. Flagene er satt fast i beltet med en plastikanordning, som gir fra seg en lyd når flagget blir dratt av. Derfor kalles disse pop-flag.

Alle resultater