Sport på TV | Fotball EM | Tour de France | Wimbledon | OL Paris | Diamond League Monaco | VM orientering Edinburgh | NM motbakkeløp| Alle resultater

Slik kommer Norge til EM

Lignende saker

Norge klarte ikke å ta seg til EM i Tyskland til sommeren via den ordinære kvalifiseringen, nå må vi håpe på en ekstra sjanse i playoff.

Publisert 16. oktober 2023 i Fotball

Norge klarte heller ikke denne gangen å kvalifisere seg til et mesterskap gjennom den ordinære kvalifiseringen. Dette er den 11. kvalifiseringen som går «åt skogen» for det norske herrelandslaget etter EM sluttspillet i 2000, men det finnes et lite halmstrå gjennom Nations League som ble spilt i fjor.

UEFA har nemlig bestemt at 20 lag går til VM i den ordinære kvalifiseringen. Vertsnasjon Tyskland har friplass. Da gjenstår det tre plasser. Muligheten til å ta en av disse plassene deles ut på bakgrunn av hvordan lagene presterte i forrige sesongs Nations League.

12 lag, som ikke allerede er kvalifisert til EM, får mulighetene til å spille om disse tre plassene. Nasjonene vil bli delt i tre grupper a fire lag og spille semifinale og finale i enkeltoppgjør i mars 2024. Vinnerne av de tre finalene vil kvalifisere seg til EM.

Så vil Norge bli ett av disse 12 lagene som får en mulighet?

Kampene i Nations League ble spilt i 2022. Norge startet godt, men avsluttet dårlig, hadde uflaks med resultatene og endte opp som lag nummer 24 på rankingen. For at Norge skal komme med må minst 17 av lagene foran oss på rankingen kvalifisere seg gjennom den ordinære kvalifiseringen. Per dags dato er det bare 15 av lagene foran oss som er direkte kvalifisert. Vi trenger at ingen lag faller ut og at to lag som per nå ikke er blant de to beste i sin gruppe kommer seg til EM via den ordinære kvalifiseringen.

Ranking etter Nations League 2022:

1 Spania
2 Kroatia
3 Italia
4 Nederland
5 Danmark
6 Portugal
7 Belgia
8 Ungarn
9 Sveits
10 Tyskland (kvalifisert som vertsnasjon)
11 Polen
12 Frankrike
13 Østerrike
14 Tsjekkia
15 England
16 Wales
17 Israel
18 Bosnia & Herzegovina
19 Serbia
20 Skottland
21 Finland
22 Ukraina
23 Island
24 Norge
25 Slovenia

Så hvilke lag er det vi heier på?

Der det er best sjanse for at vi kan få de ønskede endringene er hvis Nederland klarer å komme seg forbi Hellas og kvalifisere seg direkte. Dette burde det være ganske gode muligheter for.

I tillegg er gruppe I viktig. Israel bør for all del komme seg forbi Romania i sin gruppe. De er fem poeng bak, men har to kamper mindre spilt etter at kampen mot Kosovo denne helgen ble utsatt. I tillegg skal Israel møte Romania i november i noe som kan bli en skjebnekamp for det norske lagets muligheter.

Dette er Norges to beste muligheter. Andre muligheter til hjelp fra blant annet Finland (tapte 3-0 for Slovenia) og Polen (spilte 1-1 mot Moldova) ser ikke så lyse ut lengre.

Gruppe J kan også gi Norge hjelp om Bosnia-Hercegovina eller Island klarer å ta seg videre. Islands uavgjortresultat mot Luxembourg på fredag var ikke bra for Norge.

Det er også viktig at Serbia holder seg foran Montenegro i gruppe G. Lagene møtes tirsdag kveld og vi nordmenn bør håpe på serbisk seier.

Som dere skjønner, spenningen lever fortsatt, men inntil videre er det ikke «våre beste menn» vi må heie på, men Nederland, Israel og Serbia.

Alle EM-kvalifiseringsgruppene finner du her.

Hjemmesider Fotball EM 2024

Norge til EM
Alle resultater