Sport på TV | NM sluttspill Ishockey | Amstel Gold Race | Fleche Wallonne | Tour of the Alps | Boston Marathon| Alle resultater

Historien om Adolf Erik Nordenskiöld

Lignende saker

For noen timer siden ble 2024-utgaven av verdens lengste skirenn avgjort. Her er historien om mannen som har gitt navnet til rennet.

Publisert 23. mars 2024 i Langrenn

Av Sigmund Hov Moen

Adolf Erik Nordenskiöld var en Finland-Svensk såkalt friherre, geolog og polfarer. Friherre er en adelstittel som på den tid ble brukt i deler av Europa. At han nøt stor respekt i Sverige viser det faktum at han ble valgt til leder av det prestisjetunge «Svenska Akademien» i 1893. Det er som kjent denne institusjonen som deler ut Nobelprisene.

Nordenskiöld ble født i Helsingfors, men måtte forlate Finland etter at han hadde ytret seg politisk uforsiktig. Siden bodde han i Stockholm. Professor Nordenskiölds kanskje mest kjente ekspedisjon gikk gjennom Nordøst-passasjen i løpet av årene 1878-1879. Men både før og siden har han skrevet seg inn i polarhistorien gjennom turer på Grønland, og på Spitsbergen. I 1875 nådde han sågar munningen av Jenesei i Sibir.

Disse prestasjonene vakte oppsikt over hele Norden. I 1884 bestemte entusiaster seg for å gjøre stas på en av Nordenskiölds favorittløyper, tur/retur Jokkmokk til Njavve. Vinneren den gang, var Pavva Lasse Nilsson Tuorda. Han brukte 21 timer og 22 timer på turen. Rennet skulle bevise at Nordenskiölds ekspedisjonsmedlemmer var i stand til å ta seg frem over lange distanser på kort tid og i rimelig ugjestmildt terreng.

I 2016 gjenoppsto rennet i moderne versjon. Strekningen var som i 1884, 220 km.
Årets løp er nettopp avsluttet. Oscar Kardin, Østersunds Sportsklubb vant for Lyn-gutten Joar Andreas Thele. 2023-utgaven ble avlyst. Johan Løvgren vant i 2022, Klas Nilsson i 2021, Andreas Nygaard i 2017, 2018 og 2019, mens John Kristian Dahl vant i 2016.

Resultater fra årets Nordenskiöldslopp

Alle resultater