Lignende saker
- 6. desember 2024Johaug slo tilbake - trippelt norsk også for de norske jentene
- 6. desember 202410 norske topp 13 under herrenes 10 km fri på Lillehammer
- 6. desember 2024Bjørnestad Skar på pallen i Svensk Cup i Idre
- 6. desember 2024Forkjølet Kalvå står over fredagens renn
- 5. desember 2024Startlister til 10 km fri teknikk på Lillehammer
- 5. desember 2024Trøbbel for Klæbo
- 3. desember 2024Duket for ny duell - Frida Karlsson kommer til Lillehammer
- 3. desember 2024Endringer i TV-rettigheter mellom NRK og TV2
- 2. desember 2024Uttak verdenscup langrenn Lillehammer
- 1. desember 2024Moseby vant 10 km klassisk på Gålå
Invild Flugstad Østberg har i samråd med lege besluttet at det ikke blir noen skirenn før jul.
Ingvild Flugstad Østberg har en av de lengste merittlistene av alle norske skiløpere gjennom tidene. Hun har to OL-gull, to VM-gull, vunnet Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt for å nevne noe.
Men de siste sesongene har stort sett vært en lang motbakke for 33-åringen. Det begynte med flere tretthetsbrudd og deretter problemer med å oppfylle kravene i helseattesten. Hun mistet hele sesongen 2020-21. Sesongen etter ble det bare tre verdenscuprenn før jul før sesongen ble avbrutt, nok en gang på grunn av en ikke-godkjent helseattest.
VM-sesongen 2022-23 ble en liten opptur der høydepunktet var en svært sterk tredje etappe, der hun gikk fra Frida Karlsson, på det norske stafettlaget som tok gull. Hun var også på pallen i to individuelle verdenscuprenn denne sesongen.
Satser på egenhånd
Forrige sesong ble en ny nedtur der det ikke ble noen skirenn på jenta fra Gjøvik, nok en gang var det en ikke-godkjent helseattest som holdt henne utenfor. Etter sesongen mistet hun også plassen på landslaget. Før denne sesongen har hun satset på egenhånd med Pål Gunnar Mikkelsplass som trener.
Hun har gjennomført flere høydesamlinger blant annet i italienske Seiser Alm i sommer.
Se dette innlegget på Instagram
Nå kommer beskjeden om at det ikke blir noen skirenn før tidligst etter nyttår denne sesongen heller.
– Jeg har både gjort en skanning av kroppssammensetningen, tatt blodprøver og en totalvurdering av de tingene der. For min del har jo dette pågått over mange år også. Det er ikke en jolle, men et stort hangarskip som skal snus. Det tar lang tid, sier hun i et intervju med VG.
Håpet om et VM i Trondheim er ikke helt ute, men det er mye som skal gå rett vei for at hun kommer dit.
– Nå er ikke VM realistisk. Det er vondt å si. Men så lenge det finnes et lite håp, er det vanskelig å gi slipp på drømmen. Jeg tror jeg i min beste form er en av de fire som kan få gå for Norge og som kan kjempe om medalje, men nå er jeg langt unna.
Må opp i vekt
I hverdagen fungerer kroppen fint og det har vært med på å holde humøret oppe, men for å kunne prestere i skiløypa er hun åpen på at hun må opp i vekt.
– Det er kjipt å gå to skritt tilbake, da blir det enda vanskeligere. Jeg er skuffet over meg selv, at jeg ikke klarer det på en bedre måte. Men det er ikke bare-bare å gå gjennom tingene som skal til for at jeg kan stille til start. Kroppen må forandre seg, jeg må opp i vekt og være komfortabel med det. Jeg må få meg en annen kropp, og trene meg sterk samtidig, forteller Flugstad Østberg.
Hun har ikke fått en eksakt diagnose på hva det er som feiler henne.
– Jeg har diskutert med det med psykiateren min. Selv er jeg ikke så opptatt av om jeg har en merkelapp eller ikke. Men han må gjøre sin vurdering hvorvidt jeg har spiseforstyrrelse eller ikke. I noen perioder har det vært en uspesifisert spiseforstyrrelse, og i andre perioder ikke. Et eller annet er det der når jeg ikke får det til.
– Men vi finner ikke helt ut av det, jeg faller ikke helt inn i noen klassiske kategorier av dette. Jeg vil ikke gå i en veldig detaljert kostholdsplan med kalorier. Det har sikkert klikket for meg, men jeg har ikke lyst til at det skal klikke enda mer for meg.
– Jeg er ikke slik at det er noe jeg ikke kan spise, jeg liker all type mat. Iblant er jeg nok for glad i usunn mat som gjør at jeg ikke får nok av den ordentlige maten. Jeg er ikke god til å få i meg mengdene som trengs når jeg trener så mye.
Hvorfor hun ikke klarer å få i seg nok har hun ikke noe godt svar på.
– Det er der problemet mitt ligger. Det er det jeg ikke mestrer. Jeg lurer også på hvorfor jeg ikke klarer det. Men jeg er sta og har en dedikasjon som er enorm. Det skal mye til for å kue meg og si, når det gjelder trening, at «dette klarer du ikke».
– Så handler det om å spise mer. Det er nok lett å si for andre at «herlighet, det er jo en drømmesituasjon, det er bare å gafle i seg». Det skulle jeg også ønske. Det er ikke alltid like lett. Det er vanskelig å forklare.
– Det skal spises nok, til riktige tider, hele tiden, på trening og alt. Du må være veldig på hele veien. Jeg skal ikke gå i null, men i pluss på kalorier. Det er en belastning det også, på en måte. Det er ingen unnskyldning.
Legge opp?
På spørsmål om hvorfor hun ikke bare legger opp svarer hun følgende:
– Det hadde vært enkleste løsning. Jeg er ikke kjemperedd for at jeg ikke skal ha det bra i livet etter karrieren, jeg håper det er noe fint jeg kan gjøre da med jobb og andre ting. Men jeg har lyst til å legge opp den dagen jeg ikke har mer motivasjon.
– Jeg vil ikke legge opp fordi andre mener jeg bør gjøre det. Det viktigste er at helsen mi er bra, det er et argument og en del av vurderingen. Det kan godt hende det ender med at jeg legger opp. Men jeg elsker trening og langrenn ennå.
Terminliste verdenscup langrenn 2024-25