Lignende saker
- 6. desember 2024Johaug slo tilbake - trippelt norsk også for de norske jentene
- 6. desember 202410 norske topp 13 under herrenes 10 km fri på Lillehammer
- 6. desember 2024Bjørnestad Skar på pallen i Svensk Cup i Idre
- 6. desember 2024Forkjølet Kalvå står over fredagens renn
- 5. desember 2024Startlister til 10 km fri teknikk på Lillehammer
- 5. desember 2024Trøbbel for Klæbo
- 3. desember 2024Duket for ny duell - Frida Karlsson kommer til Lillehammer
- 3. desember 2024Endringer i TV-rettigheter mellom NRK og TV2
- 2. desember 2024Uttak verdenscup langrenn Lillehammer
- 1. desember 2024Moseby vant 10 km klassisk på Gålå
Oslo Sportslager har gjennom flere tiår opparbeidet seg erfaring innen sliping av ski som svært få i Norge kan matche.
Oslo Sportslagers slipeverksted har gjennom flere tiår levert steinsliping av ski til både mosjonister og eliteutøvere i hele landet. Sjefen for verkstedet heter Trond Fjerdingby, han har jobbet med sliping av ski på Oslo Sportslager i 24 år.
– Fetteren min var butikksjef her og spurte om jeg ville begynne med prepping av ski. Det første året preppet jeg bare ski. På samme tidspunkt begynte butikken å merke en sterkt økende etterspørsel etter sliping av ski. Butikken investerte i en ny slipemaskin og jeg ble spurt om jeg kunne bidra. Jeg har aldri vært noe aktiv skiløper, men etter hvert har jeg fått stor interesse for faget. Man blir en nerd etter hvert, forteller Fjerdingby.
Med seg i slipeverkstedet har han Lars Christian Huth som var aktiv skiløper, men som ga seg som junior.
I slipeverkstedet, som er plassert i hjerte av den store sportsbutikken i Torggata 20 i Oslo Sentrum, står det tre store Tazzari slipemaskiner som hver veier 600 kg og koster ca 1 millioner kroner ny.
Hvor mange skipar sliper dere i året?
– Det varierer veldig fra sesong til sesong og henger mye sammen med hvordan vinteren er. De fleste skiene vi sliper er til de store massene og når de går mye på ski så har vi mye å gjøre. På det meste har vi slipt opp mot 3500 par på en sesong, sier Fjerdingby.
Et det mange eliteutøvere som kommer innom for å slipe ski hos dere?
– Langløpslaget Team Rustad IL Oslo og klubben Rustad IL er det eneste vi har fast avtale med der vi sliper alle skiene. Utover det så er det profilerte lag og løpere som sender ski innimellom, men det er mer sporadisk.
– På Beitostølen denne helgen vil alle Rustadløpere gå på Sportslageret sliper. Om det er noen andre løpere også vet ikke vi, men det skal man ikke utelukke.
Er det noen triks for å få satt en god slip på skiene?
– Det å sende skia igjennom maskinen kan stort sett hvem som helst gjøre, men, for eksempel, det å få skia plan før man setter struktur er noe som krever litt erfaring. Av og til må vi bruke manuelle stålsiklinger før vi kan sende dem gjennom maskinen, forklarer Fjerdingby.
– Det er mange parametere som påvirker slipen, selvfølgelig selve slipesteinen, men også hastighet på slipesteinen, hastighet på skien over slipesteinen og hvor hardt skien trykkes mot steinen. Vi har også mulighet til å endre hastighet underveis slik at framskia og bakskia kan få ulike strukturer.
– Alt dette justeres kontinuerlig også tester vi resultatet for å se om det fungerer på snø.
Morten Tomter, som jobber på Oslo Sportslager og er en levende legende i Rustad IL, er også smører for Team Rustad Oslo. Han og laget er en viktig brikke i testingen av nye sliper.
– Han reiser rundt med Ski Classics-sirkuset og har alltid med seg en testserie fra oss. Dermed får vi verdifull tilbakemelding fra ulike snøforhold rundt omkring i hele Europa, sier Fjerdingby.
– De siste årene har Rustad IL vært den klubben i Norge med flest løpere som tar merket i Birken, de aller fleste av disse gjør det med slip fra Oslo Sportslager, det er vi stolte av, forteller Fjerdingby.
Hva skiller Oslo Sportslagerslip fra en slip som settes på skifabrikantenes fabrikker?
– På en fabrikk er det mer mekanisk og mindre menneskelig kontroll, vi ser at kvaliteten kan variere en del fra skipar til skipar. Hos oss vil vi gjøre små tilpasninger og bruke vår erfaring for å få bedre kvalitet på selve slipen. Den vil også bli lik hver gang. Så er ikke det ensbetydende med at den vil gå fortere på et spesifikt føre, men gjennomsnittskvaliteten hos oss er høyere, sier Fjerdingby.
Steinene som setter struktur i skiene er en viktig del av prosessen.
– Steinene er kjempeviktige og her har det skjedd mye de siste årene. Det er ikke så lenge siden vi bare hadde en stein å jobbe med, nå er det kommet mange flere varianter med ulik ruhet som gjør at vi kan tilpasse slipene våre mer, forklarer Fjerdingby.
– Vi har også jobbet mye med strukturene våre slik at de skal være enkelt å sette manuelle struktur i. På den måten kan man på egen hånd tilpasse strukturen mot et spesifikt føre.
Har fluorforbudet hatt noen påvirkning på dere?
– Nei, det har i og for seg ikke det. Men det har kanskje blitt enda mer fokus på struktur fordi man ikke får så mye hjelp fra smøringen, spesielt på vått føre.
– Det samme gjelder på produktene. Mange av dem er helt nye og det er ikke alltid leverandørene en gang vet hvilke fører smøringen passer best til. Det krever testing og kunnskap i enda større grad enn tidligere. Da hadde vi trygge og gode produkter med fluor som hadde årevis med historikk og testing, sier Fjerdingby.
Hvilke ski er de vanskeligste å slipe?
– Felleski kan være en utfordring. Vi har funnet en god løsning slik at vi ikke trenger å ta av fellen, men mange av felleskiene vi får inn blir brukt hardt. Det kan av og til se ut som om de er blitt tatt på mens man sitter i bilen, spøker Fjerdingby.
Når skiene er veldig ripete, er det mer krevende å få et godt resultat. Selv om felleski ikke trenger festevoks eller klister, krever de litt vedlikehold både i glidsoner og i fellen. Det er det en del som glemmer.
– Det som er bra er at ski som leveres til slip blir som nye igjen. Det er et tips til alle, det er mye billigere å slipe et par ski enn å kjøpe nye. Har du noen slitte barneski, send dem på slip og de blir som nye igjen. Selv de korteste skiene går gjennom slipemaskinen, sier Trond og viser fram et par Atomicski felleski på 60 cm som snart skal gjennom maskinen.
– Noe som også er viktig for oss på Sportslageret er at alle ski blir jobbet med like grundig uansett type ski eller navnet til løperen. Uansett om du skal gå VM eller bare bruker skiene et par ganger i året garanterer vi at kvaliteten på arbeidet vi gjør er den samme, understreker Fjerdingby.
– I tillegg til sliping kan vi også reparere ski med stygge riper eller som har knekket i tuppen. Det er rett og slett mye vi kan gjøre med ski som er godt brukt, kom innom butikken og spør så skal vi se hva vi kan gjøre, forteller den erfarne skisliperen som kun har fått en klage på sine 24 sesonger i yrket.
Reiser rundt i både inn- og utland
I tillegg til Morten Tomter og Team Rustad IL Oslo er Oslo Sportslager representert på mange turrenn i både inn- og utland.
– Vi er alltid på plass på de største turrennene med Marcialonga, Vasaloppet og Birken i spissen. I de to førstnevnte samarbeider vi med reiseoperatøren Maxpulse og smører skiene til alle de som reiser med dem, og eventuelt andre som trenger hjelp. I Birken har vi vår egen smørebod som står ved Skramstadsætra. Her tester vi slip og smøring hele uka før rennet og alle kan få skiene sine smurt i forkant av rennet.
I tillegg reiser vi rundt på norgescup og NM for både junior og senior og åpningsrennet på Beito. Der hjelper vi Rustad og enkelte andre løpere og klubber med smøring. I tillegg så selger vi produktene våre til alle de som vil ha.
På sommeren jobber Trond og Lars Christian med sykler, men slipeverkstedet og maskinene står klart hele året, og er det noe som dukker opp kan maskinene startes når som helst.
Selv om interessen for langrenn er stor har ikke Trond gått noen av de store rennene.
– Nei, jeg har ikke gått noen renn selv, men jeg har veldig lyst. Spesielt hadde det vært gøy å gå Marcialonga. Jeg har vært der mange ganger nå og det ser morsomt ut. Vi får se om det byr seg en mulighet, avslutter Fjerdingby.
Skal du slipe skiene dine er det et trygt og godt valg å sende dem til Trond og Lars Christian på Oslo Sportslager, kanskje er de Norges beste i faget.