Sport på TV | Håndball VM kvinner | WC langrenn Ruka | WC skiskyting Østersund | Kvalifisering Eliteserien fotball | Champions League menn| Alle resultater

Sesonginformasjon langrenn 2023-2024

Lignende saker

Skisesongen nærmer seg og hvert år kommer Norges Skiforbund med et dokument som setter rammene for kommende skisesong, kalt Sesonginformasjon langrenn. Her er noe av den viktigste informasjonen.

Publisert 19. oktober 2023 i Langrenn

Komplett oppdatert «sesonginformasjon langrenn»-dokument finnes her.

Terminliste for alle store skirenn i Norge 2023-2024

Uttak verdenscup

Overordnet målsetning:
Målsetning for Norges Skiforbund Langrenn (NSFL) er å være verdens beste langrennsnasjon sesongen 2023-2024 målt i antall verdenscup (WC) – poeng. Det er også et uttalt mål å lede/vinne Skandinavisk Cup sammenlagt både for kvinner og menn.

Grunnkvote: 6 løpere
Tillegg: Vinnere av fjorårets WC sammenlagt har friplass i WC fram til jul (Johannes Høsflot Klæbo + Tiril Udnes Weng), Vinnere av fjorårets Skandinaviske Cup har friplass i WC fram til jul (Harald Østberg Amundsen)

Etter hver periode får WC – leder og leder Scancup personlig friplass i påfølgende periode, personlig friplass gjelder ikke automatisk på WC i Norge eller Tour de Ski. Her er det andre kriterier som ligger til grunn for å bygge opp det totale antall løpere som kan stille til start. Ingen friplass for vinner/leder av sprint eller distanse WC, kun den som leder WC totalt.

NSFL forbeholder seg retten til å vurdere om lederen av Scancup skal delta på de WC-renn som han/hun i prinsippet kan gå.

Ny periode starter; 24. november, 30. desember, 19. januar, 9. februar og 1.mars.

Tour de Ski (TDC) er kvoten til Norge på maks 10 utøvere av hvert kjønn. Utgangspunktet er grunnkvote + 4 utøvere som er topp 20 i WC sprint sammenlagt og/eller WC-/Scancup -leder

På alle WC – renn før jul vil i utgangspunktet utøvere fra elitelandslagene (EL) bli prioritert. Men utøvere fra EL vil skjønnsmessig bli vurdert om de er i god nok form for å delta i WC på bekostning av ikke EL – utøvere.

Unntak er de med friplass fra Scancup og i tilfeller hvor vi har sykdom/forfall og det åpner seg mulighet for utøvere fra rekrutt, Team Elon, kretslag, klubber og andre team.

Det samme gjelder WC Trondheim, men her vil det naturlig nok åpne seg muligheter basert på resultat fra Gålå og Beitostølen.

WC-renn i Norge:
Maksimal tillatt kvote for hvert kjønn er 12, hvorav 2 må være U23, uavhengig av Scancup og WC – leder. Utøvere fra elitelandslag er prioritert.

Andre friplasser til WC:
Vinner Equinor NC Gålå Sprint F har friplass til Sprint F WC Trondheim
Vinner 10K NC Gålå har friplass til WC Trondheim 10K,
Leder av Equinor distanse, vil ha friplass til WC Trondheim 20 km Skiathlon
Beste norske fra 30K Scancup Hommelvik har friplass til WC Holmenkollen, 50 K Fellesstart
Beste norske fra sprint K Scancup Hommelvik har friplass til WC Drammen, sprint K

Uttak Skandinavisk Cup

Det blir ikke gjort noen uttak fra NSF sin side til Skandinavisk cup i sesongen 2023/2024, med unntak av at Equinor Rekruttlandslag kommer til å ha et eget opplegg for sine og eventuelle løpere fra elitelandslag. Vi forutsetter at øvrige nasjonale løpere reiser sammen med sine respektive team eller klubber.

Uttak U23 VM

For uttak blir det lagt vekt på resultater i prioriteringsordning World Cup, Skandinavisk Cup, Equinor Norges Cup. Fire løpere kan stille til start per distanse og troppen vil bestå av minimum 6 løpere av hvert kjønn. Utøvere som presterer i flere relevante øvelser, vil han en fordel i uttaket.

Uttaket kommer 17. januar

Uttak Junior VM

Det vil bli lagt vekt på følgende renn:
• 5-7. januar Hovden. Junior VM-mønstring
• 19-21. januar Lygna. Equinor Norgescup

Målsettingen er alltid å stille det best mulige laget som kan være med å kjempe om medaljer på alle øvelser i VM Junior. Det tas først og fremst ut løpere i klasse 19/20 år. Løpere i klasse 18 år kan bli vurdert, men må prestere bedre enn løperne i klasse 19/20 år. Fire løpere kan stille til start per distanse. Vi vil ta ut minimum seks løpere av hvert kjønn. Løpere som presterer i både sprint og distanse vil ha en fordel i uttaket. Løpere i klasse 17 år vil ikke bli vurdert. De har muligheten til å kvalifisere seg til Nordisk Juniorlandskamp.

Uttaket kommer 23. januar

Uttak Nordisk Juniorlandskamp

For Nordisk Juniorlandskamp foretas uttaket etter sammenlagtlisten «overall» Equinor Norgescup-lista etter rennene i Trondheim/NC Granåsen 16-18. februar.
Antall løpere: Seks jenter og seks gutter. Fire i K og M18 og to utøvere i K og M17

Deltakerbegrensninger nasjonale renn

Sesongåpning Beitostølen

Følgende begrensninger gjelder:
• Fredag, sprint K:
De 90/150 beste (K/M), påmeldte senior-løperne, etter gjeldende FIS-liste, sprint, får starte.
• Lørdag, 10 km K:
De 90/170 beste (K/M), påmeldte senior-løperne etter gjeldende FIS-liste, distanse, får starte
• Søndag, 10 km F:
De 90/170 beste (K/M), påmeldte senior-løperne etter gjeldende FIS-liste, distanse, får starte

NM på ski

På dette NM senior er det deltagerbegrensning for menn og kvinner. Begrensingen gjelder for alle utenlandske løpere, som ikke går for norske klubber. De kan ikke delta i NM. Utenlandske løpere som går for norske klubber, kan delta. Det er bare på skiathlon-distansene at det er antallsbegrensinger. Her tillates 150 løpere (K/M) å starte.

I NM stafettene er det ikke krav om FIS-kode, da stafetten ikke er FIS-renn. Det gjelder både NM-stafetten på Beitostølen og teamsprinten på Lillehammer.

Men det er deltakerbegrensing på stafettene på Beitostølen. Her må minimum en av løperne på laget ha oppnådd FIS-poeng de siste 12 månedene før stafetten for at laget skal kunne stille til start. I tillegg må løpere/lag som blir tatt igjen med en runde, øyeblikkelig vike til siden og uhindret slippe lagene forbi. De kan heller ikke legge seg på «hjul» på løpere som de blir tatt igjen av.
Regelen er laget for at man skal slippe å ta stafettlag ut av stafetten. Dersom denne oppfordringen ikke følges, blir lagene tatt ut av konkurransen

Juniorer i større seniorrenn

Skandinavisk Cup: De 10 beste påmeldte juniorer rangert etter gjeldende FIS-liste, kan delta. Det betyr de 10 beste påmeldte i FIS sprint-liste kan gå sprint og 10 beste i FIS distanseliste kan
gå distanserenn.

NM senior, Beitostølen:
10 km, torsdag 22. februar:
De 10 beste junior kvinner og 10 beste junior menn rangert etter FIS-punkter (FIS-liste 6/2024, distanse) kan delta.
Sprint, (K) fredag 23. februar:
De 10 beste junior kvinner og 10 beste junior menn rangert etter FIS-punkter (FIS-liste 6/2024, sprint) kan delta.
Teamsprint K, torsdag 21. mars:
Vanlige stafettregler gjelder, dvs. at rennet er åpent for jenter 15 år og eldre, og for gutter 17 år og eldre.
NM 5 (K) og 10 km (K) fredag 22. mars:
Distansene er for alle løpere, 17 år og eldre.
30 km (F) og 50 km (F), fredag 23. mars:
Ikke åpent for juniorløpere (Arrangeres samme dag som Equinor NC sprint junior)

Det er, i tillegg til dette, mye annen informasjon i dokumentet som for eksempel reklameregler, helseattest, poengfordelinger, fluorregler og FIS-lisens. Komplett oppdatert dokument «Sesonginformasjoner langrenn» finnes her.

Sesonginformasjon langrenn
Alle resultater