Sport på TV | Tour de France | OL Paris | Champions Chess Tour | U18 EM Friidrett | Landsskytterstevne| Alle resultater

Jakob Ingebrigtsen kåret til årets navn i norsk friidrett

Lignende saker

Friidrettens Venner har i mange år delt ut priser for å hedre de beste i norsk friidrett. I år gikk den mest prestisjefylte prisen, ikke overraskende, til Jakob Ingebrigtsen.

Publisert 18. oktober 2023 i Løp/friidrett

Jakob Ingebrigtsen har mulighet til å vinne pris som bare årets europeiske friidrettsutøver og årets friidrettsutøver i verden. Da er det kanskje naturlig at han får prisen som årets navn i norsk friidrett. Også de andre største stjernene på den norske friidrettshimmelen fikk priser av Friidrettens Venner

Årets navn i norsk friidrett

Det er Friidrettens Venner som deler ut prisen. Begrunnelsen er som følger:

Jakob Ingebrigtsen leverte en sesong uten sidestykke. I VM forsvarte han gullet fra 2022 på 5000m og sølvet på 1500m. Ny verdensrekord på 2000m med 4:43.13 i Brussel og ny bestenotering i verden på to engelsk mil med 7:54.10 i Paris. I tillegg til disse to ble det også Europa-rekorder på 1500m på Bislett med 3:27.95 og i Silesia med 3:27.14, på en engelsk mil i Eugene med 3:43.73 og på 3000m i Paris med 7:24.00 (passering på to engelsk mil) og Eugene med 7,23.64. I Diamond League stevnene vant Jakob seks av seks starter på 1500m/Mile. I desember forsvarte Jakob også sin Europamesterskapstittel i terrengløp i Torino. Jakob er ranka som nummer en på 1500m World Ranking.

Retningslinjer for tildelingen:
«Årets navn i norsk friidrett» er en utmerkelse som tildeles aktive, trenere, ledere, organisasjoner eller andre med sterk tilknytning til norsk friidrett. Vinnerne skal i det angjeldende år ha oppnådd oppsiktsvekkende sportslige resultater, ha utmerket seg på en særdeles positiv måte eller gjort en helt spesiell innsats for norsk friidrett. Prisen består av et diplom og en miniatyrutgave av Grete Waitz-statuen som står utenfor Bislett. Statuetten tildeles kun første gang. Ved eventuell ny tildeling gis et annet synlig bevis. Vedkommende prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, men kan ikke samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner.

Tidligere vinnere

Prestasjonspris

Prestasjonspris kvinner: Karoline Bjerkeli Grøvdal forsvarte sin Europamesterskapstittel i terrengløp i Torino desember 2022. I august forbedret hun sin egen norske rekord på 5km gateløp under Rekordløpet med 14:46. Dette er den nest beste tiden av en europeer gjennom tidene. I september satte Karoline ny norsk rekord halvmaraton i København med 1:07.34.

Prestasjonspris menn: Karsten Warholm ble verdensmester på 400m hekk med 46.89 i Budapest. Dette er Karsten sin tredje VM tittel på distansen. I Diamond League tok Karsten tre seire og to andreplasser. Karsten er ranka som nummer en på 400m hekk World Ranking.

Retningslinjer for tildelingen:
«Prestasjonsprisen» kan kun gis til aktive utøvere i friidrettsøvelsene. Prestasjonsprisen kan tildeles en eller flere personer som i det angjeldende år har vist fremragende resultater på et internasjonalt nivå.
Prestasjonsprisen består av et diplom og et treningsstipend på 15.000 kroner. Vedkommende prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, men kan ikke samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner.

Tidligere vinnere

Utviklingspris

Vinner: Håvard Bentdal Ingvaldsen

Håvard Bentdal Ingvaldsen fikk sitt store gjennombrudd på 400m denne sesongen. Suveren U23 Europamester på i finske Espoo i juli. Norsk rekord på Bislett i juni med 44.86, denne ble senere forbedret til fantastiske 44.39 i forsøket under VM i Budapest. Håvard imponerte videre under VM gjennom semifinale og kronet med en sjetteplass i finalen. Håvard vant også 400m i Diamond League i Zurich og ble nummer tre i Brussel. Håvard vant også for det norske laget i Team Championship i Polen.

Retningslinjer for tildelingen:
«Utviklingsprisen» er en utmerkelse som årlig kan tildeles en eller flere personer som i det angjeldende år har vist helt spesielt lovende resultater i friidrettsøvelsene, eller har utmerket seg på en særdeles positiv måte. Prisen kan utdeles til utøvere under 23 år, trenere, ledere eller andre personer med tilknytning til arbeid for norsk friidrett og som har oppnådd stor fremgang og utvikling. Prisen består av et diplom og et treningsstipend på 10.000 kroner. Prisvinneren kan ikke motta prisen flere ganger, eller samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner.

Tidligere vinnere

Parapris

Vinner: Salum Ageze Kashafali

Salum Ageze Kashafali leverte nok en super sesong. Under Bislett Games satte han ny verdensrekord
på 100m i T13 klassen med 10.37. Den 17. juli ble Salum verdensmester på 100m under Para-VM i
Paris. Salum satte ny mesterskapsrekord med tiden 10.45 (motvind 0,7).

Retningslinjer for tildelingen;
«Paraprisen» er en utmerkelse som årlig kan tildeles en eller flere aktive utøvere i paraidretter som i den angjeldende år har vist helt spesielt gode resultater innenfor en eller flere friidrettsøvelser, eller har utmerket seg på en særdeles positiv måte. Prisen består av et diplom og et treningsstipend på 10.000 kroner. Vedkommende prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, men kan ikke samme år motta andre
utmerkelser fra Friidrettens Venner.

Tidligere vinnere

Friidrettens Venners hjemmeside

Alle resultater