Sport på TV | Håndball VM menn | NM på ski Gåsbu | WC langrenn Les Rousses | WC skiskyting Ruhpolding | IBU Cup Brezno-Osrblie | WC alpint menn Wengen | WC alpint kvinner Cortina | WC kombinert Schonach | WC hopp Zakopane | WC hopp Sapporo| Alle resultater

Program og resultater EM Terrengløp 2024

Lignende saker

Startlister og resultater EM Terrengløp som arrangeres i Antalya 8. desember 2024.

Publisert 8. desember 2024 i Løp/friidrett

EM Terrengløp 2024

Dato

8. desember

Sted

Dokumapark, Antalya – Tyrkia

På TV

NRK sender direkte fra løpene. Sendingen starter på NRK fra kl 09.25. Lenke til sendingen i NRK TV.

De andre løpene kan sees via denne lenken.

Friidrett på TV

Den norske troppen

Påmeldte deltakere

Startlister og resultater

Detaljert informasjon

Arrangørens hjemmeside

Medaljestatistikk

Løypekart

Løyperapport fra Jakob Boutera

Værvarsel

Om de norske løperen hentet fra Friidrett.no

Jakob jakter nok en gullmedalje
Det har, nærmest som vanlig vært diskusjon rundt uttaket til menn senior. En det ikke var diskusjon rundt var Jakob Asserson Ingebrigtsen og han blir naturligvis soleklar favoritt. Sandnes-karen har hatt nok en ellevill sesong der han ble olympisk mester på 5000 meter, satte verdensrekord på 3000 meter, satte europarekord på 1500 meter og tok to EM-gull. Han har som de fleste vet prestert strålende i terrenget tidligere med to gull i seniorklassen og fire individuelle gull i U20-klassen.
Han har vært på høydeopphold den siste tiden og det har ikke kommet noen rapporter på at han ikke skal være i slag. Han er ganske klar favoritt nok en gang og kan fylle på en allerede meget velfylt CV.

Magnus Tuv Myhre tok en strålende sølvmedalje i fjor og så ut til å gå mot en strålende sesong i 2024. Dessverre ble banesesongen ødelagt av sykdom og han fikk først startnummeret på brystet i høst. Tjalve-løperen tok sølv under NM i terrengløp for et par måneder siden og det virker som at formen er stigende. Det kan ikke forventes at han skal forsvare medaljen fra i fjor, men det er ikke utenkelig at han kan være med å kjempe om medalje.

Ull/Kisas Jacob Boutera leverte en sterk EM-debut i terrenget i fjor da han ble nummer 18. Han hadde en god banesesong der han ble «frarøvet» OL-deltakelse av Olympiatoppen sin håpløse uttakspolitikk. Han tok bronse under NM i terrengløp og har den siste tiden vært på treningsleir i Sør-Afrika med teamet sitt og det blir spennende å se hvordan formen er nå.

Hemings Kasper Fosser har vunnet verdenscupen i orientering i år og løpt flere gode terrengløp de siste sesongene. Han får nå sin EM-debut uten kart og kompass etter å ha tatt sølv i nordisk. Han hadde nok ønsket seg en enda mer utfordrende løype, men en plassering topp 30 kan være mulig. Det er meldt en del regn i Antalya på søndag, noe som bør passe Fosser bra.

Det norske laget tok bronse i fjor og det bør siktes inn mot en medalje også i år. De to øvrige på laget er Filip Mangen Ingebrigtsen fra Sandnes og Fredrik Sandvik fra Ull/Kisa, sistnevnte kom inn etter at Narve Gilje Nordås trakk seg.

Førstnevnte ble europamester i terrenget i 2018 og har en strålende merittliste som også inneholder VM-bronse og EM-gull på 1500 meter. De siste sesongene har vært tunge, men han fikk en liten opptur da han ble norsk mester på 5 kilometer i høst. Han brøt EM i terrengløp både i 2021 og 2022, som er de to siste terrengløpene han har startet. Forhåpentligvis ryker den rekken nå.
Sandvik løp et bra løp under det åpne spanske mesterskapet i terrengløp for noen uker siden. Han løp inn til en 33.plass i fjor og har nok mål om å forbedre den plasseringen nå. Han er en sterk hinderløper og kan da takle litt urytmiske og tøffe forhold.

Franske Yann Schrub er regjerende europamester og kommer nok til å kjempe om medalje også i år. Spania stiller som vanlig med et sterkt lag med karer som Adel Mechaal, 12:48-løper på 5000 meter Thierry Ndikumwenayo og Abdessamad Oukhelfen. Belgiske Isaac Kimeli og hans landsmann Robin Hendrix, som er regjerende bronsevinner, kan nevnes.
Yemaneberhan Crippa må naturligvis nevnes, men det spørs om den italienske europamesteren på halvmaraton har farten til å kjempe helt i toppen. Andreas Almgren hadde en strålende vår og blir spennende å følge her. Svensken har ikke konkurrert siden han ble nummer fire på 10 000 meter i EM for nærmere seks måneder siden.

Sterkt juniorlag
Norge har et meget sterkt juniorlag i Kristian Bråthen Børve og Andreas Fjeld Halvorsen fra Ull/Kisa, Magnus Øyen fra Rindal og Åsmund Sunde Førde fra Jølster.

Andreas Fjeld Halvorsen har hatt en strålende sesong der han ble U20-verdensmester på 3000 meter, som første ikke-afrikaner til å ta gull på 3000 meter, 5000 meter eller 10 000 meter i mesterskapets historie. Han fikk sin EM-debut i terrenget i fjor men fikk det tungt utover løpet da. Han har ikke løpt noen løp utenfor bane denne høsten og det blir spennende å se formen. Det er liten tvil om at han er medaljekandidat om formen er god.

De tre øvrige norske utøverne deltok alle i nordisk mesterskap for en måneds tid siden og sørget for norsk laggull i juniorklassen. Magnus Øyen var best med sølvmedalje i mesterskapet som ble arrangert i Finland og 2007-modellen har løpt flere meget solide løp i år. Han har et så høyt nivå at kamp om medalje faktisk kan være en realitet om ting klaffer, noe som er meget imponerende med tanke på at han har to år igjen i klassen.

Kristian Bråthen Børve vant EYOF på 1500 meter i fjor og har fulgt opp med en sterk sesong i år. Han har omtrent samme tider som Øyen på lengre distanser på bane og kan hevde seg høyt oppe på resultatlisten. Åsmund Sunde Førde ble nummer fire i nordisk bare tre sekunder bak sølvvinner Bråthen Børve og kan være en viktig kar på det norske laget, som kan kjempe helt i toppen i lagkonkurransen. Sunde Førde har også mesterskapserfaring, han løp U18-EM på 1500 meter i sommer.

Den store favoritten er fenomenet Niels Laros, som ble nummer seks på 1500 meter under sommerens olympiske leker, han har også en sterk lagkamerat i Juan Zijderlaan. Briten Henry Dover må nevnes, det samme må svenske Karl Ottfalk og årets nordiske juniormester Sebastian Lörstad.

Torbiörnsson med spennende start
Wilma Bekkemoen Torbiörnsson gjør en spennende start i kvinnenes juniorklasse. Hun har hatt en fremragende sesong med pers på flere distanser og tok bronse på 1500 meter under sommerens U18-EM. Ull/Kisa-løperen har vist at hun også er god på lengre distanser med 9:03.17 på 3000 meter, som gjør at hun er tredje beste europeiske U20-utøver i år, og ikke minst 33:29 under årets Hytteplanmila, som gjør at hun er tidenes beste U18-løper i Europa på øvelsen.

Torbiörnsson takler terrengløp godt og ble soleklar nordisk mester i U20-klassen for en måned siden. Hun har to år igjen i denne klassen, men er på et slikt nivå at hvis hun er opp mot toppform kan hun kjempe om medalje. Danske Sofia Thøgersen og britiske Innes Fitzgerald er de største favorittene, sistnevnte ble U20-europamester i fjor, 19 sekunder foran sølvvinner Thøgersen.

Norge stiller med lag i klassen og de to øvrige er Marte Hovland fra Vik og Selma Eldevik fra Varegg. Førstnevnte har på tross av sin unge alder blitt en ganske rutinert mesterskapsløper. Hun har deltatt i U20-VM og U18-EM på bane og løp EM i terrengløp i fjor. Hun ble nummer 46 under mesterskapet i Brüssel og det er naturlig å sikte seg en god del høyere opp på resultatlisten i år. Hun tok sølv i årets nordisk mesterskap.

Selma Eldevik er et betydelig mer ubeskrevet blad og noterte ingen resultater på bane mellom 2019 og i august i år. Utøvere fra Varegg er normalt god når det blir litt ulendt terreng og det blir spennende å se hva hun får til.

Medaljegrossist står over
Karoline Bjerkeli Grøvdal har slitt med sykdom og må dessverre stå over mesterskapet. Hun har tatt ti individuelle medaljer i EM i terrengløp, åtte av dem i seniorklassen og fire er gull. Hun har tatt medalje i åtte EM i terrengløp på rad, som den eneste noensinne. Hun kunne knappet inn på legenden Serhiy Lebid fra Ukraina, som er den store medaljegrossisten i dette mesterskapet med hele tolv individuelle medaljer, der ni av dem er gull.

De norske deltakerne i kvinnenes seniorklasse blir da Selma Løchen Engdahl fra Orion og Andrea Modin Engesæth fra BUL. Førstnevnte har sin største styrke på 1500 meter på bane, men har en sterk utholdenhetsbase og tok sølv under årets norgesmesterskap i terrengløp. Nå er det klart for EM-debuten i terrenget, hun har tidligere løpt U23-EM på bane. Løchen Engdahl tar stadige steg og det blir spennende å se hva hun får til her.

Andrea Modin Engesæth har gledelig kommet i bra slag etter noen litt tyngre sesonger. Hun tok en sterk fjerdeplass på 3000 meter hinder under U23-EM i 2021 og fikk året etter debuten i EM i terrengløp da hun ble nummer tolv i U23-klassen. Hun ble norsk mester for et par måneder siden og det blir spennende å se hva hun får til her etter å ha vært på et lengre opphold i USA.

To i U23-klassene
Det er tatt ut to norske utøvere i U23-klassene, Vareggs Thea Charlotte Knutsen stiller i kvinneklassen og Vegard Warnes fra Svorkmo er enslig norsk svale i U23-klassen for menn.

Thea Charlotte Knutsen er en solid terrengløper og tok en sterk tiendeplass i U20-klassen i EM i fjor. Hun har perset på de banedistansene hun har løpt i år og tok bronse i NM i terrengløp lang løype. Hun har løpt tre terrengløp i høst, hun ble nummer seks i nordisk og nummer 16 i Cinque Mulini i Italia for noen uker siden, som er et tradisjonsrikt terrengløp med røtter tilbake til 1933.

Vegard Warnes har tatt steg sesong etter sesong og får nå sin EM-debut. Han tok sølv under norgesmesterskapet på 5 kilometer gateløp tidligere i høst og ble nummer åtte i NM i terrengløp lang løype. Det blir spennende å se hva han får til her, en plassering topp 20 skal absolutt være mulig.

Tidligere vinnere EM terrengløp

Resultater 2023

Year Men’s senior race Women’s senior race
1994  Paulo Guerra (POR)  Catherina McKiernan (IRL)
1995  Paulo Guerra (POR)  Annemari Sandell (FIN)
1996  Jon Brown (GBR)  Sara Wedlund (SWE)
1997  Carsten Jørgensen (DEN)  Joalsiae Llado (FRA)
1998  Serhiy Lebid (UKR)  Paula Radcliffe (GBR)
1999  Paulo Guerra (POR)  Anita Weyermann (SUI)
2000  Paulo Guerra (POR)  Katalin Szentgyörgyi (HUN)
2001  Serhiy Lebid (UKR)  Yamna Belkacem (FRA)
2002  Serhiy Lebid (UKR)  Helena Javornik (SLO)
2003  Serhiy Lebid (UKR)  Paula Radcliffe (GBR)
2004  Serhiy Lebid (UKR)  Hayley Yelling (GBR)
2005  Serhiy Lebid (UKR)  Lornah Kiplagat (NED)
2006  Mo Farah (GBR)  Tetyana Holovchenko (UKR)
2007  Serhiy Lebid (UKR)  Marta Domínguez (ESP)
2008  Serhiy Lebid (UKR)  Hilda Kibet (NED)
2009  Alemayehu Bezabeh (ESP)  Hayley Yelling (GBR)
2010  Serhiy Lebid (UKR)  Jessica Augusto (POR)
2011  Atelaw Yeshetela (BEL)  Fionnuala Britton (IRL)
2012  Andrea Lalli (ITA)  Fionnuala Britton (IRL)
2013  Alemayehu Bezabeh (ESP)  Sophie Duarte (FRA)
2014  Polat Kemboi Arikan (TUR)  Gemma Steel (GBR)
2015  Ali Kaya (TUR)  Sifan Hassan (NED)
2016  Aras Kaya (TUR)  Yasemin Can (TUR)
2017  Kaan Kigen Özbilen (TUR)  Yasemin Can (TUR)
2018  Filip Ingebrigtsen (NOR)  Yasemin Can (TUR)
2019  Robel Fsiha (SWE)  Yasemin Can (TUR)
2021  Jakob Ingebrigtsen (NOR)  Karoline Grøvdal (NOR)
2022  Jakob Ingebrigtsen (NOR)  Karoline Grøvdal (NOR)
Alle resultater