Sport på TV | Sveits Rundt | EM friidrett Roma | Fotball EM| Alle resultater

Etapper og resultater Tour of Norway 2024

Lignende saker

Startliste, etappeprofiler og resultater for Tour of Norway som arrangeres fra 23. til 26. mai 2024.

Publisert 26. mai 2024 i Sykkel

Tour of Norway 2024

Etapperitt over fire etapper (2.Pro)

Dato

23. – 26. mai

På TV

Rittet sendes direkte på TV2.

Sykkel på TV

Endelig sammenlagtresultat

Kart

Startliste

Resultater etappe for etappe

23. mai, etappe 1: Voss-Voss

Liveoppdatering

Om etappen

Åpningsetappen med både start og målgang i Voss, kommer til å by på en heseblesende start for rytterne! I Ulvik, etter 67 kilometer, kommer årets første innlagte spurt hvor det skal kjempes om bonussekunder og spurtpoeng. Like etter venter den første kategoriserte stigning opp Espedalen til Drevtjørn, 8,7 kilometer med i underkant av 4% i snittstigning. Rytterne får ikke mye hvile før Skjervet står for tur med sine 3,4 kilometer og 5,4% stigning i snitt. En bakke som det norske skøytetalentet Sigurd Henriksen har raskeste tid opp da han i 2023 vant turrittet Bergen-Voss. Det blir spennende å se om den tiden fortsatt står etter at Tour of Norway har passert i år! Etter Skjervet skal rytterne gjennom et kupert terreng inn mot den avsluttende bakken opp til Voss Resort/Bavallen. I 2022 vant verdensstjernen Remco Evenepoel overbevisende etter en duell med Uno-X´ Tobias Halland Johannesen. Stigningen opp til mål på Voss Resort er på fire kilometer, og i underkant av 6% i snittstigning. En ordentlig puncheur-avslutning skal avgjøre hvem som får ikle seg Repsol-ledertrøyen for første gang i 2024!

24. mai, etappe 2: Odda-Gullingen

Liveoppdatering


Om etappen

Vi skal helt tilbake til 2017 for å finne forrige gang rittet besøkte Odda. Den gangen gikk rittet under navnet Tour des Fjords og hadde Odda som startby på den 3. etappen. I 2016 hadde Tour des Fjords målgang i Odda, hvor Alexander Kristoff tok seieren etter en spurt i et redusert hovedfelt.

Under årets utgave av Tour of Norway vil den 2. etappen være den lengste med sine 205 kilometer. Fra Odda skal rytterne gjennom et kupert terreng mot den innlagte spurten i Etne etter 70 kilometer, før den første kategoriserte stigningen for dagen kommer i Hogganvikbakken. Med sine 3,5 kilometer og 5,4% er Hogganvikbakken en 3. kategori stigning. Deretter skal rytterne gjennom en rekke ukategoriserte stigninger på vei mot den tøffe målbakken opp til Gullingen. Avslutningen kommer virkelig til å skille klinten fra hveten med sine 5,8 kilometer og rett i underkant av 9% stigning i snitt. Dette er etappen som etter stor sannsynlighet vil avgjøre sammendraget!

25. mai, etappe 3: Sola-Egersund

Liveoppdatering


Om etappen

Etter to etapper hvor klatrerne/puncheurene har hatt sin forse, vil de kjøresterke spurterne nå få sin sjanse. Etappen fra Sola til Egersund byr på to kategoriserte stigninger, begge kommer mot slutten av etappen etter henholdsvis 108 og 121 kilometer. Sidevind kan også spille en rolle på denne etappen. Før runden i Egersund-området, skal rytterne sykle ytterst langs kanten av Nordsjøen, og her kan sidevinden fort utgjøre en forskjell.

Egersund har vært startby to ganger i rittets historie – 4. etappe i 2013 (Tour des Fjords) og 1. etappe i 2021. Forrige gang Tour of Norway hadde målgang i Egersund var i 2019, da Cees Bol vant 1. etappe. Skal Alexander Kristoff ta nok en etappeseier i Tour of Norway, eller vil hjemmehåpet og regjerende norgesmester, Fredrik Dversnes (Uno-X Mobility), snyte spurterne for seieren i Egersund?

26. mai, etappe 4: Stavanger-Stavanger

Liveoppdatering


Om etappen

Tour of Norway 2024 avslutter tradisjonen tro i og rundt Stavanger. Etappen starter og slutter på Torget i Stavanger, og siddisene vil igjen bli vertskap for de de siste angrepene og utfordringene i kampen om sammenlagtseieren i Tour of Norway. I fjor vant hjemmefavoritten, Alexander Kristoff etter en tett spurtduell! Til forskjell fra tidligere utgaver, vil hele etappen i år foregå i den heseblesende runden som også inneholder den stupbratte «Grisabakken». Her er også bakkespurten for rittets avslutningsetappe plassert. Denne etappen byr opp til actionfylt sykling, og mye kan også skje i sammendraget her!

– Vi håper at innbyggere og tilreisende er med å skape en flott ramme og stemning rundt hele rittet og gleder oss til fire dager med sykkelfest i verdens flotteste region, avslutter Roy Hegreberg

Hjemmeside

Siste kilometere av alle etapper

Etappe 1

Etappe 2

Etappe 3

Etappe 4

Om Tour of Norway

Tour of Norway er et norsk etapperitt i landeveissykling som ble arrangert for første gang 1.5. juni 2011. Rittet var i den første utgaven klassifisert som 2.2, og hadde deltakelse fra kontinentallag, nasjonslag og norske klubblag, men rittdirektør Birger Hungerholdt hadde et mål om at Tour of Norway skulle oppgraderes.

Rittet ble i 2012 oppgradert til kategori 2.1, og ble siden da igjen oppgradert til 2.HC i 2014, hvilket innebærer at kun WorldTour-lag, profesjonelle kontinentallag og norske kontinentallag får delta.

Tour of Norway slik man kjenner det i dag er resultatet av en fusjon mellom Tour des Fjords og Tour of Norway før 2019-utgaven.

Tour des Fjords AS, som ble stiftet av Stavanger Sykleklubb og Nordsjørittet AS, er nå eier og arrangør av rittet. Tidligere har Tour des Fjords AS arrangert sykkelrittene Tour des Fjords og Hammer Stavanger.

Tour of Norway 2020 ble avlyst på grunn av koronaviruspandemien, men kom sterkt tilbake i 2021, hvor Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) vant sammenlagtseieren. Også Jonas Vingegaard (Team jumbo-Visma) deltok på rittet. Vingegaard har siden da vunnet Tour de France.

Rittet var i 2022-utgaven på seks etapper, hvor starten gikk i Bergen og sluttet i Stavanger. For første gang var Gaustatoppen inkludert som etappeavslutning. Remco Evenepoel tok seieren på etappen, og vant siden da også sammenlagtseieren. Etter etappen sa Evenepoel, at han aldri hadde syklet på så fint et fjell i karrieren sin. Evenepoel vant senere på sesongen både Vuelta a España og VM i landeveissykling.

Inntil nå er det publisert, at Tour of Norway 2023 starter med en prolog i Bergen, hvor Fløyen blir en del av løypen.

Tidligere vinnere av Tour of Norway

 

Alle resultater