Sport på TV | NM på ski Beitostølen | WC skiflyvning Oberstdorf | WC hopp Hinzenbach | Junior VM skiskyting | NC skiskyting Fossum | WC alpint Val di Fassa | WC alpint Palisades Tahoe| Alle resultater

Dette er ukens sportshøydepunkter – Uke 49

Lignende saker

Hva skjer i sportens verden i uke 49 (5. - 11. desember 2022)?

Publisert 5. desember 2022 i Annet

Langrenn

Verdenscupen i langrenn flyttet seg fra finske Ruka til Lillehammer og Norge. Dessverre gjorde snømangel at de vanlige tøff langrennsløypene måtte byttes ut med de mer småkuperte løypene ved skiskytterarenaen. Det sørget for mange tette dueller og store massespurter under søndagens fellesstarter. Det overodnede bilde er norsk totaldominans på herresiden og svensk overlegenhet på kvinnesiden. Forhåpentligvis vil dette bilde justere seg litt etter hvert for jeg skjønner at interessen i andre land kanskje ikke er den største når Norge med 12 løpere på start under herrenes 10 km fri teknikk kaprer 9 av de 10 øverste plassene. En forkjølelse på Johannes Høsflot Klæbo åpnet opp for andre nordemnn både på fredag og søndag. Iver Tildheim Andersen klinket til å tok en sensasjonell seier på fredag, mens verdenscupleder og stabiliteten selv i innledningen av sesongen, Pål Golberg, vant på søndag. Samtidig viser Tiril Udnes Weng nok en gang at hun er den sterkeste norske utforderen til de svenske løperne i både sprint og distanse. Alle resultatene fra helgen på Lillehammer finner du her.

Neste helg er Norge igjen vertskap for verdenscupen på Beitostølen. Distansene er sprint klassisk, 10 kilometer klassisk og miksstafett på fredag, lørdag og søndag. Det norske laguttaket er som følger. Programmet for helgen finner du her.

Førstkommende helg er det også oppstart av Ski Classics. Selv om Marit Bjørgen, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby, Britta Johansson Norgren og Lina Korsgren alle har gitt seg på toppnivå virker det som at et comeback fra Petter Northug kan veie opp for alt, pluss litt til. Nå er altså ventetiden over og selv om det er en lagtempo og et «kortere» prologrenn på programmet i østerriske Sportgastein er det ingen tvil om at det vil være knyttet stor spenning til hvordan eldste bror Northug gjør det med sitt nystartede lag Team Northug Crucible.

Terminliste for Ski Classics 2022-23

Langrenn på TV

Skiskyting

Verdenscupåpningen i Kontiolahti ble, som i langrenn, preget av Norge og Sverige. De norske herrene leverte kanskje litt under pari i forhold til forventningene, mens jentene våre, uten de to største stjernen, kom godt ut av åpningen. Alle resultater fra helgen finnes her.

Nå går det slag i slag for skisytterne fra mot jul og allerede på torsdag er det sprint for kvinnene i østerriske Hochfilzen.

På nivået under verdenscupen i IBU Cup har Norge dominert stort under starten i svenske Idre. Norske løpere vant 4 av 4 herrekonkurraner og 2 av 4 i kvinneklassen med en drøss av andre pallplasser. Alle resultater finnes her.

Neste renn i IBU cupen går i italienske Ridnaun om to uker.

Skiskyting på TV

Alpint

Det var fartsrenn for både kvinner og menn i helgen i henholdsvis Beaver Creek og Lake Louise med gode norske prestasjoner. Aleksander Aamodt Kilde og Marco Odermatt leverer tette og jevne dueller i hvert renn og som i Lake Louise forrige helg endte det med en seier til hver av dem i Beaver Creek. Det tredje rennet ble, som i Lake Louise, avlyst på grunn av dårlig vær.

Kvinnene kjørte sine renn i Lake Louise. Ragnhild Mowinckel fikk det endelig til å klaffe og ble nummer tre på søndagens Super G-renn.

Til helgen skal kvinnene kjøre slalom og storslalom i italienske Sestriere mens mennene skal til franske Val d’Isere for å kjøre de samme øvelsene.

Vintersport på TV

Hopp

Lillehammer har vært vertskap for kvinnenes verdenscup denne helgen og det har blitt gjennomført renn i både den store og lille Lysgårdsbakken i helgen. Maren Lundby er et stykke bak de beste, men søndagens norske dobbeltseier viser at flere av de norske hoppkvinnene har tatt steg i løpet av sommeren og høsten.

Kommende helg skal både kvinner og menn hoppe i Titesee-Neustadt.

Vintersport på TV

Kombinert

Norge fortsetter å dominere i kombinert. På Lillehammer vant Gyda Westfold Hansen begge konkurransene for kvinner, mens Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riber vant hver sin konkurranse for herrene.

Neste konkurranse for kombinertløperne foregår i Ramsau om to uker.

Terminliste verdenscupen kombinert

Vintersport på TV

Skøyter

Nå har det vært to helger uten skøyter på programmet, men de to kommende helgene er det løp i legendariske Calgary. Her pleier det å være raske forhold og verdensrekordene er dermed i spill.

Terminliste verdenscup skøyter

Vintersport på TV

Friidrett

Valencia Maraton har fått et rykte på seg til å være et av verdens raskeste og nok en gang beviste løpet, som er det største i Spania, at det kan leverer perfekte forhold i en meget rask løype. Før start var det knyttet størst spenning til debuten på distansen for verdensrekordholderen på både 5 000 m, 10 000 m og halvmaraton, Letesenbet Gidey. Men det holdt ikke hele veien inn for debutanten som ble slått av den mer ukjente Amane Beriso som likegodt løp inn til 2.14.58 og den tredje raskeste gjennom tidene. Likevel kom Gidey inn til den beste tiden av noen debutant på distansen på 2.16.49

Uten de aller største stjernen, men likevel sju løpere med personlige rekorder under 2.05 var det løyperekorden på 2.03.00 som var målet. Og det skulle vise seg å gå med god margin. Debutanten Kelvin Kiptum fra Kenya fulgte skjemaet til løyperekord perfekt fram til drøyt 30 km. Da hjelpen fra harene forsvant satt han inn et ekstra gir og løp inn til en overlegen seier. Siste halvmaraton gikk på 60.15 og de 10 km fra 30-40 gikk på 28.05. Sluttiden ble 2.01.53, det fjerde beste maratonløpet gjennom historien, bare slått av legedene Eliud Kipchoge (2 ganger) og Kenenisa Bekele.

Alle resultater fra Valencia Marathon

Til helgen som kommer er det NRK-sendte EM i terrengløp i Torino som er det største høydepunktet. Jakob Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal deltar begge. Her er hele den norske troppen. Det skal også løpes maraton i Malaga med god deltakelse.

Friidrett på TV

Sykkel

Sykkelkrossesongen begynner virkelig å komme i gang. I helgen møttes Mathisu van der Poel og Wout van Aert for første gang under verdenscupen i Antwerpen. Det første stikket gikk til van der Poel. Neste runde i verdenscupen er i Dublin førstkommende søndag.

Sykkel på TV

Fotball

Fotball VM ruller videre, gruppespillet er ferdig. Det har vært mange overraskelser i enkeltkamper, men at Tyskland måtte pakke kofferten og reise hjem etter gruppespillet fo andre VM på rad var nok den største overraskelsen. Også Belgia som er nummer to på FIFA-rankingen kan sette seg på flyet hjem. I uken som kommer står de siste åttendedelsfinalene på programmet før det blir kvartfinaler mot helgen. Brasil, Argentina, Frankrike, Spania og England er fortsatt alle med og har berrettiget håp om å kunne løfte det ettertraktede trofeet.

Se program og resultater fra alle kampene under VM i Qatar her.

Alle laguttak til Fotball VM

Fotball på TV

Golf

Viktor Hovland deltok i helgen i Tiger Woods sin invitasjonsturnering Hero World Challenge der bare verdens 20 beste spillere får delta. Hovland var regjerende mester i turneringen og klarte kunststykket å forsvare tittelen sin etter å ha gått de 4 rundene på Nassau 16 slag under par. Dermed endte han opp to slag foran amerikaneren Scottie Scheffler. Men det var dramatikk da Hovland slo ballen i vannet på det siste hullet i turneringen. Schffler på sin side klarte ikke å kapitalisere på nordmannenes feil. Resultater fra helgen finnes her.

Nå tar PGA-touren en liten juleferie før man er i gang igjen på Hawaii i starten av januar. Terminliste PGA-touren.

Golf på TV 

For all sport på TV den neste uken: Sport på TV

Ellers er det mye annet som skjer i andre idretter. I resultatseksjonen får du en oversikt over det meste som har skjedd.

Alle resultater