Sport på TV | Fotball EM | Tour de France | Wimbledon | OL Paris | Diamond League Monaco | VM orientering Edinburgh | NM motbakkeløp| Alle resultater

Anders Porsanger – Birkens eldste deltaker

Lignende saker

Anders Porsanger på 90 år gjennomførte Birkebeinerrennet søndag på tiden 8:29.45.

Publisert 18. mars 2024 i Langrenn

Av Sigmund Hov Moen

Sist søndag gikk mer enn 7000 løpere over fjellet mellom Rena og Lillehammer til minne om en mer enn 800 år gammel ganske dramatisk tildragelse i Norgeshistorien. I dag har vi en tendens til å glemme historie og tradisjoner; årets begivenhet ligna muligens mer på en tradisjonell «pølse-og-lompe»-fest? Våre garvede langløpere gjorde opp sitt mellomværende i spissen av feltet tidlig på dagen. Lenger bak kom de med bedre tid og mer sans for kos og skiliv.

Vi hadde god tid denne dagen og fulgte rennet fra TV-stolen. Etter at eliteklassene for menn og kvinner var ferdig kom resten; klassene 30-34, 35-49,……..70-74, 75->.  Vi husker i denne forbindelse en episode som salig kong Olav fortalte.  En kar hadde passert 80 og oppdaget at klassen 80-> manglet. Han måtte dermed konkurrere med 5 år yngre løpere. Dette fant han var meget urettferdig, og tok først saken opp med arrangøren. Uten resultat. I sin fortvilelse skrev han deretter et brev til sjølveste kongen og ba ham rydde opp. Hva ble så resultatet, ble kongen spurt? Neste år var det ikke noe problem, var svaret!

Men i dag har arrangøren tatt affære. Det er ikke bare folketrygdalderen som er økt.  Også arrangøren av Birkebeinerrennet har sett at vi blir eldre og eldre.
I årets renn var det klasser for 90-94 og sågar 95->.

Og det er deltageren i klasse 90-94 år som fanger min oppmerksomhet. 90-åringen Anders Porsanger er årets eldste deltager. Forresten, har vi ikke støtt på det navnet tidligere? Erindringen tar oss med til heimbygda i Trøndelag midt på 50-tallet. De ypperste langrennsløperne har alt startet konkurransen om en plass på OL-laget til Vinterlekene i Cortina neste år. For Sør-Trøndelags vedkommende gjaldt det i første rekke Martin Stokken, Olav Storli, Magnar Ingebrigtsli, Edvin Landsem m.fl

Vi skriver 20. januar 1955. Termometeret på stasjonen på Røros viser 20 minusgrader. Det er rimelig hustri vintervær denne januar-søndagen. Ålen Idrettslag arrangerer langrenn i midtbygda med start og innkomst ved Hov skole. Mye folk er møtt opp for å se fylkets beste langrennsløpere kjempe om en mulig plass på OL-laget neste vinter.

Vi har kontakta en av deltagerne, Anders Porsanger (som bodde i Budalen i de åra),og spurt om han husker rennet. Det gjør han. Kulde, lite snø og vanskelig passerbare gjerder gjorde rennet strabasiøst. Men det som gjorde søndagen spektakulær for oss tilskuere er en dagligdags affære for Anders. Vi ble svært imponert over det han gjorde etter målgang; han tok av seg klærne på overkroppen og tok et realt snøbad! I 20 minusgrader. I dag, 70 år senere går han Birkebeiner-rennet som 90-åring! Du skal se at det er en sammenheng?

Alle resultater fra Birkebeinerrennet 2024

Les også omtale av Anders Porsanger på Birken.no

Alle resultater