Sport på TV | Janteloppet - Ski Classics | NNM Nordreisa | NM sluttspill Ishockey | Amstel Gold Race | Tour of the Alps | Boston Marathon| Alle resultater

Tradisjoner og idrett

Lignende saker

I dager kan det se ut som kommunikasjonen på de såkalte sosiale medier og kortsiktig trafikk ut og inn på populære nettsteder er i ferd med å overta historiefortellingen mellom generasjonene.

Publisert 24. mars 2024 i Langrenn

Av Sigmund Hov Moen

Denne søndagen ble eksempelvis Flyktningerennet mellom bygdene Lierne i Trøndelag og Gäddede i Jämtland arrangert. Og nå, noen timer etter at rennet ble avgjort, vet de fleste sportsinteressert at svensken Nils Dahlsten vant årets renn, og at Petter Northug kom på 9. plass.
Men noen vil vite at det 44 km lange Flyktningerennet arrangeres til minne om de titusener av nordmenn som måtte flykte til Sverige i årene 1940-45 for å redde livet. Historikerne vil ha det til at det var så mange som 50.000. De eldste av oss husker kanskje Arne Skouens filen «Ni Liv» fra 1957 som skildrer den norske motstandsmannen Jan Baalsrud svært dramatiske flukt fra nazistene i Troms.

Og flere av de nordiske såkalte tur-rennene har en historisk bakgrunn. Vi har allerede nevnt Birkebeiner-rennet som henter sine tradisjoner fra 1200-tallet.
Vasaloppet er ikke stort dårligere. Det arrangeres til minne om den svenske «riksbyggeren» Gustav Eriksson som levde på 1500-tallet. Han var skeptisk til den danske dronningen Margrete som hadde innstiftet den såkalte Kalmarunionen mellom de 3 nordiske landene. Etter mye strid måtte han flykte østover mot Norge. Hans skitur fra Sälen til Mora er blitt legendarisk. Og har gitt opphav til det 90 km lange Vasaloppet. Gustav Ericsson er senere blitt omdøpt Gustav Vasa.

Men det har gått hardt til tidligere også. Nesten 500 år før vår tidsregning, dvs for nesten 3000 år siden, løp grekeren Feidippides fra byen Marathon i Hellas til Athen for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon. Legenden forteller videre at Feidippides døde like etter han hadde forkynt grekernes seier. Denne prestasjonen har gitt opphav til det olympiske maratonløpet.
Husk det, dere ungdommer som er fulle av adrenalin og resultater. Er det ikke sagt at den som glemmer sin historie må leve den om igjen? Setningen skal visstnok ha stått på en brakkevegg i Auswitsch.

Tradisjoner og idrett
Alle resultater